farencat

farencat

<-PostTitle->

به همين دليل دست يا پاي بيماران را در هنگام حمله محكم مي‌بستند تا جريان خون آن قطع شود و بيمار بهبود يابد. حتي گاهي اوقات، يكي از اندام‌هاي بيمار را كه تشنج از آنجا شروع مي‌شد قطع مي‌كردند. اگر حمله تشنجي از يك اندام شروع نمي‌شد، جمجمه بيمار را مي‌شكافتند و سعي مي‌كردند تا لخته را خارج كنند.

تا حدود 100 سال پيش، درمان‌هاي گوناگوني كه براي بيماري صرع معــرفي مي‌شدند هيچ كدام موثرنبودند و بيشتر جنبه خرافي داشتند و خرافات باعث شده بود تا واقعيات و حقايق هويدا نشود.

مغز به عنوان جايگاه صرع
مغز از ميلياردها سلول عصبي به نام نورون تشكيل شده است. عمل نورون‌ها انتقال پيام هاي عصبي به نورون‌هاي ديگر است. اين پيام‌ها از طريق ناقل‌هاي شيميايي به نام نوروترانسميتر(NEUROTRANSMITTER) به نورون‌هاي بعدي منتقل مي‌شوند.

وقوع هرگونه حمله تشنجي، ناشي از انتقال ناگهاني تعداد بسيار زيادي از پيام‌هاي عصبي در مغز است كه در حالت عادي نبايد اين پيام‌ها از مغز ساطع شوند. در ضمن، نبايد به صورت همزمان اين‌قدر پيام غير لازم صادر شود.

اين پيام‌ها مي‌توانند فقط در يك قسمت از مغز توليد شوند يا تمام مغز را در برگيرند. با توجه به محل شروع پيام‌ها، نماي باليني حمله تشنجي هم تعريف مي‌شود. مثلا اگر از نورون‌هاي ناحيه حركتي مغز شروع شوند، ممكن است حمله به صورت تكان‌هاي اندام شروع شود. علت دقيق شروع حمله تشنجي هنوز مشخص نيست.

1- علايم تشنج و صرع كدام است؟
شايع‌ترين علايم كه از نظر باليني قابل مشاهده است، اين است كه بيمار به صورت ناگهاني جيغ مي ‌كشد و به روي زمين مي‌ افتد و از هوش مي ‌رود. دست و پاهايش سفت مي ‌شود (كه به اين مراحل تونيك گفته مي ‌شود) و بعد از چند ثانيه (20الي 30 ثانيه) شروع به دست و پا زدن مي‌ كند. سپس به حالت اغما(بيهوشي) مي ‌رود و به صدا‌ها جواب نمي ‌دهد.

در فاز پس از حمله، بيمار به هوش مي آيد و تا يك روز سردرد و حالت كوفتگي، خواب‌آلودگي و بي ‌حالي دارد. بعد از دو روز اين حالت‌ها برطرف مي ‌شوند. البته نمونه ي ذكر شده فقط يك نوع از انواع صرع و تشنج مي‌ باشد.

در حالت دوم بيمار موقع تشنج حالت‌هاي دل درد، بي حوصلگي، اضطراب بدون دليل، درد پا و علايم پيش درآمد تشنج را دارد. اگر اين حالات‌ بدون دلايل خاصي اتفاق بيافتد، بهتر است بيمار با پزشك مشورت كند، چون ممكن است نشانه‌اي از يك حمله ي صرع قريب‌الوقوع باشد.

از علايم ديگر در كودكان، افت تحصيلي و مشكل تحصيلي، به خصوص در درس املا مي‌ باشد. معلم هميشه شكايت دارد كه كودك به يك جا خيره مي ‌شود و به نقطه خاصي مي ‌نگرد. به اين حالت، حالت عدم حضور گفته مي ‌شود و به نظر مي ‌رسد كودك فكرش در جاي ديگري است. در اين حالت هوشياري براي مدت كمي از بين مي ‌رود. اين مدت به حدي كوتاه است كه ممكن است بيمار دوچرخه سواري هم بكند و پا هم بزند، ولي اين اختلال هوشياري (در حد 3- 2 ثانيه) را هم داشته باشد و يا در حين نوشتن املا ممكن است در طول يك جمله چندين كلمه را جا بياندازند. اين نوع تشنج خوش ‌خيم مي‌ باشد و اگر زود درمان شود، بهبود خواهد يافت.

از علايم ديگر تشنج در كودكان، افت تحصيلي، به خصوص در درس املا مي‌ باشد. معلم هميشه شكايت دارد كه كودك به يك جا خيره مي ‌شود و يا در حين نوشتن املا ممكن است در طول يك جمله چندين كلمه را جا بياندازند.

از علايم ديگر تشنج، علايم موضعي مانند اينكه يك دست در كنترل فرد نباشد، گزگز شدن و مورمور شدن ناگهاني يك طرف بدن، تغيير خلق به صورت گذرا (كه يك انسان با شخصيت با حالت روحي پايدار ممكن است به مدت 6- 5 دقيقه دچار حالت گذراي موقت عجيب باشد) و بعضي از اختلالات رفتاري و رفتارهاي نامناسب كه با شخصيت فرد جور در نمي ‌آيد، كه اين‌ها بايد بررسي شوند.

2- شايع‌ترين نوع تشنج كدام است؟
شايع‌ترين نوع تشنج، تشنج رواني- حركتي و يا تشنج لُب گيج‌گاهي مي ‌باشد (عنوان مي‌ شود كه داستايوفسكي نويسنده ي مشهور هم اين نوع تشنج را داشته است). اين نوع تشنج به ‌صورت حملات از دست دادن ارتباط با محيط است. بيمار ممكن است رفتاري عجيب مانند بازي با دگمه ي لباس يا بازي با انگشتان داشته باشد كه به اين نوع صرع، اتوماتيسم گفته مي‌ شود و براي مدت 1الي 2دقيقه فرد متوجه چيزي نيست و دچار اختلال هوشياري مي‌ شود. اگر اين نوع تشنج به تنهايي باشد معمولاً اختلالي به وجود نمي ‌آورد، ولي به طور معمول به كل مغز پخش مي ‌شود و هوشياري از بين مي ‌رود و اكثراً اين نوع تشنج‌ها شايع‌ترين نوع مي ‌باشند. ولي چون زود تبديل به تشنج نوع دوم مي‌ شوند، تشخيص داده نمي‌ شوند و در كودكان شايع‌تر است.

لازم به ذكر است چنانچه تشنج‌ها به صورت حملات تكراري باشند، تبديل به صرع مي ‌شوند، به طوري كه در ايران حدود 6- 5 ميليون نفر تشنج دارند و حدود 10درصد از آن‌ها دچار صرع مي ‌باشند.

در كل صرع بيماري درمان ‌پذيري مي ‌باشد و افراد نبايد هيچ نگراني از اين بابت داشته باشند.

3- آيا اين بيماران مي‌ توانند ورزش كنند؟
بله، ورزش براي بيماران صرعي هيچ خطري ندارد. فقط ورزش‌هاي سنگين مانند كوه نوردي ، صخره نوردي را نبايد انجام دهند و اگر مي ‌خواهند شنا كنند، بايد يك نفر همراه داشته باشند.

كودكان محدوديت زيادي براي ورزش ندارند. بيماران صرعي هيچ‌گونه محدوديتي براي شغل‌هاي اداري- دفتري و ... ندارند، فقط بايد از انجام كارهايي كه دقت و هوشياري بسيار لازم دارد (مانند خلباني) پرهيز كنند.

آقاي دكتر عسگر قرباني، متخصص بيماري‌هاي مغز و اعصاب(استاديار دانشگاه علوم پزشكي تهران) پاسخگوي سئوالات زير مي باشد.

1- راه‌هاي درمان تشنج و صرع كدام است؟
براي آن كه بيماري صرع اثبات شود، بايد ابتدا يك سري بيماري‌هاي مشابه شناخته شوند. يكي از بيماري‌هاي مشابه سنكوب مي‌ باشد كه خون به مقدار كافي به مغز نمي ‌رسد و به صورت گذرا در اثر ديدن مثلاً يك حادثه يا تصادف؛ يا در اثر گرماي يا سرماي زياد، خون براي مدت كوتاهي به مغز نمي ‌رسد؛ يا به دنبال افت فشار به علت از دست دادن خون و شوك عصبي ممكن است فرد دچار سنكوب شود و بيافتد. اين بيماران بايد با توجه به شرح حال و معاينه، از بيماران صرعي افتراق داده شوند.

بعضي موارد در بيماري‌هاي قلبي يا سكته‌هاي مغزي كه خون كافي به مغز نمي ‌رسد ممكن است كاهش هوشياري رخ دهد كه نبايد با صرع اشتباه شود.

بيمارهاي ديگري مانند ميگرن ممكن است باعث از دست رفتن هوشياري شود.

هم چنين كمبود مواد معدني و تغذيه‌اي مي ‌تواند سبب از دست دادن هوشياري شود.

بعضي از ضايعات مغزي مثل عفونت‌هاي مغزي- تومورهاي مغزي، فشار بالاي جمجمه ممكن است بدون ايجاد تشنج باعث افت هوشياري شوند، ولي گاهي اوقات اين موارد خود باعث تشنج مي ‌شوند.

از نوار مغز، آزمايشات اختصاصي خون، آزمايشات عمومي خون، CTS ، SCAN وMRI براي تأييد يا ردّ تشنج استفاده مي ‌شود.

بعد از مشخص شدن تشنج، درمان به دو دسته ي دارويي و غيردارويي تقسيم مي ‌شود.

درمان‌هاي غيردارويي بدين جهت داراي اهميت زيادي مي ‌باشند كه شامل حذف عوامل خطرناك به خصوص براي پيش‌گيري از آسيب‌هاي مغزي مي ‌باشد كه از زمان جنيني شروع مي ‌شود و شامل خودداري از مصرف دخانيات، عدم مصرف الكل، خودداري از محيط ‌هاي آلوده مثل راديواكتيو مي ‌باشد.

انجام ورزش و پياده روي به ‌طور غيرمستقيم آمار تشنج‌ها را پايين مي ‌آورد.

براي جلوگيري از تشنج بايد فرد خواب منظم و كامل داشته باشد (بي ‌خوابي يكي از مهم ‌ترين عواملي است كه باعث تشديد تشنج مي ‌شود). بايد به تغذيه هم ‌اهميت زيادي داده شود و و لبنيات ، سبزيجات و پروتئين به مقدار كافي در برنامه ي غذايي بيمار گنجانده شود.

جلوگيري از چاقي و پرخوري و جلوگيري از استرس و اضطراب بسيار مهم مي ‌باشد.

در درمان دارويي، با داروهاي معمولي حدود 70- 60 درصد بيماران كنترل مي‌ شوند و در درصد كمي از بيماران نياز به درمان با چند دارو وجود دارد.

در مجموع حدود 85 درصد بيماران تشنجي با يك يا چند دارو كنترل مي ‌شوند و در 20- 15درصد موارد ممكن است با مصرف دارو به خوبي كنترل نشوند يا احتمالا بهبود نيابند. اين‌ها بيماراني هستند كه آسيب‌هاي شديد مغزي دارند (مانند بيماران عقب‌مانده ي ذهني يا افراد دچار ناهنجاري‌هاي شديد مغزي مادرزادي). البته اين بيماران نيز درمان مي‌ شوند.

در مجموع با درمان كامل، حدود 95درصد بيماران طول عمر طبيعي دارند و ترس جامعه از اين بيماري هميشه بي‌ مورد مي ‌باشد.

البته درصد كمي ممكن است افراد وابسته‌اي باشند، ولي اكثر افراد با درمان دارويي يا غيردارويي در زندگي هيچ مشكلي را نخواهند داشت، چه بسا افراد به ظاهر سالم ممكن است در برخورد با مشكلات زندگي عاجز باشند ولي اين افراد در زندگي خود هيچ مشكلي نداشته باشند.

داروهاي ضد صرع را در خانم‌هاي باردار نيز مي ‌توان استفاده كرد.

2- عدم درمان به موقع اين بيماري چه عواقبي ممكن است داشته باشد؟
عدم درمان به موقع باعث مي ‌شود كه كانون ايجاد تشنج (كانون شورشي تشنج) به صورت فونكسيون و فيزيولوژيك دچار اختلال شود و اگر درمان نشود ممكن است باعث تغييرات ساختماني در بافت مغز گردد و نواحي ديگر مغز را نيز درگير كند و كاركرد فكري فرد را كم كند. بنابراين درمان اين بيماران الزامي است.

درمان صرع، طولاني مدت و حدود دو تا سه سال مي‌ باشد و بعد از اين دوره درمان كامل مي‌ شود.

درصد بسيار كمي از بيماران ممكن است درمان طولاني مدت داشته باشند.اين افراد، افرادي هستند كه در لب گيج‌گاهي اختلال دارند يا داراي آسيب‌هاي مغزي بارزي‌ هستند يا مشكل مادرزادي دارند، ولي به ‌طور غالب با درمان 3-2 ساله به طور كامل بهبود مي يابند.

3- توصيه ي شما به اين جوان 14 ساله چيست؟
يكي از شايع‌ترين انواعي كه مي ‌تواند ارثي هم باشد به نام "صرع پرشي" جوانان گفته مي ‌شود كه در واقع صبح‌ها و حتي حين صبحانه خوردن اتفاق مي ‌افتد. اين نوع تشنج با اين كه خوش ‌خيم است نياز به درمان دارد و بيش‌تر با درمان طولاني مدت درمان مي ‌شود. تشنج‌هاي خوش ‌خيم بر روي كارآيي فكري و اجتماعي تأثيري ندارند، ولي چون به هر حال اين بيماري وجود دارد بايد درمان شود.

4- توصيه ي كلي شما به اين بيماران چيست؟
به طور كلي صرع بيماري درمان‌پذير و خوش ‌خيم مي ‌باشد و ترس جامعه از اين بيماري كاملاً نا بجا و ناآگاهانه مي ‌باشد و اكثر بيماران دچار صرع از خيلي از افراد جامعه بالاتر مي باشند و تا آخر عمر ممكن است هيچ مشكلي نداشته باشند. آقايان و خانم‌هاي جوان مبتلا به بيماري صرع به‌ هيچ وجه نگران ازدواج و عواقب بعدي نباشند.

در مجموع چون يك بيماري خوش ‌خيم مي ‌باشد، بهتر است در صورت ثابت شدن اين بيماري توسط پزشك متخصص، اقدامات درماني انجام گيرد و مطمئن باشيد كه درصد بسيار زيادي از اين افراد (بالاي 95درصد) به ‌طور كامل درمان خواهند شد.

*صرع و ازدواج
وقتي يك فرد مصروع تصميم به ازدواج مي گيرد، سؤالات متفاوتي براي وي وجود دارد. از جمله اين كه آيا مي تواند ازدواج كند يا خير؟ آيا بيماري او به فرزندش نيز به ارث مي رسد؟ و... ابتدا بايد به اين مسئله توجه داشته باشيم كه اگر يك فرد عادي با شرايط طبيعي بچه دار شود، احتمال اين كه فرزندش دچار صرع شود ، حدود نيم درصد است. حال اگر مادري مبتلا به صرع باشد، به دليل آنكه صرع ، طبيعتاً اساس ژنتيكي هم دارد، احتمال ابتلاي كودك به صرع، حدود 5 درصد است. علي رغم اين مسئله بايد در نظر داشت كه به احتمال 95 درصد ، مادر مصروع كودك سالمي را به دنيا مي آورد و اين شانس بسيار بالايي است.

به فردي كه مبتلا به صرع است ، توصيه مي شود قبل از ازدواج ، تحت مشاوره (خصوصاً
مشاوره ژنتيك ) قرار گيرد و در طي دوران بارداري حتماً تحت نظر پزشك زنان و متخصص مغز و اعصاب قرار گيرد تا بدين ترتيب هرگونه احتمال خطر براي كودك وي از بين برود. بدين ترتيب با بررسي صحيح و منطقي اين مسئله ، بيماران مصروع مي توانند يك زندگي و ازدواج موفق داشته و فرزندان سالمي به دنيا آورند.

برخي از انواع بيماري صرع اساس ژنتيك شناخته شده اي دارند (مانند صرع كوچك ) كه ما مي دانيم ممكن است به ارث برسند. ولي برخي ديگر از انواع آن اساس ژنتيك ندارند. مثلاً اگر فردي در اثر ضربه مغزي دچار بيمار صرع گردد، هيچ گونه علت ژنتيكي در اين مورد وجود ندارد. يا اگر كودكي در جريان زايمان دچار مشكلاتي از قبيل نرسيدن اكسيژن به مغز شود، احتمال ابتلاي وي به صرع در آينده وجود دارد. ولي چنانچه عوامل بيروني موجب به وجود آمدن اين اختلال باشد، اين بيماري به فرزند به ارث نمي رسد.

خوشبختانه در صرع، مواردي كه علل ژنتيك ندارند كم نيستند و در برخي از مواقع مي توان گفت انواع صرع اساس ژنتيك ندارد.

ضمناً توجه به اين نكته ضروري است كه علي رغم اينكه اين بيماري متأسفانه خوشنام نيست و افراد جامعه عقايد نادرستي در مورد آن دارند، ولي بايد ياد بگيريم كه آن را آگاهانه بشناسيم.

هر بيماري مزمن شرايط اجتماعي و عاطفي خاصي را ايجاد مي كند كه لازم است كيفيت زندگي در آن بررسي گردد.
صرع، اختلالي است كه در آن تخليه ناگهاني انرژي در مغز صورت مي گيرد و مي تواند با اختلالات حسي، حركتي و رفتاري توام گردد كه وقتي تخليه امواج به صورت عمومي باشد، موجب حذف هوشياري و شكل عمومي تشنج مي شود و وقتي هوشياري كاملاً از بين نرود به صورت تشنج موضعي، ساده يا پيچيده بروز مي كند.

در صرع به عنوان يك بيماري مزمن ، نمي توان حملات را پيش بيني كرد و هميشه دغدغه اين حملات با فرد مصروع وجود دارد. بر همين اساس عوامل مهمي در كيفيت زندگي مصروعين ( در كودكان و بزرگسالان) وجود دارد كه به آنها اشاره مي كنيم:

كيفيت مراقبت در كودكان
مهمترين مشكل در كودكان اين است كه افزايش يا كاهش بيش از حد مراقبت در آنان مي تواند بر كيفيت زندگي آنها تأثير بگذارد. اين مسئله به خصوص در مادران وجود دارد كه به علت علاقه شديد به فرزندشان مي توانند در اين مسئله سهم به سزايي داشته باشند.

-كيفيت آموزش
امكانات آموزشي در اين مورد بايد در مدرسه، خانواده و جامعه وجود داشته باشد. زيرا آموزش مناسب مي تواند در ادامه زندگي فرد تأثير به سزايي داشته باشد.

ازدواج مصروعين
فرد مصروع نبايد بيماري خود را در زمان ازدواج كتمان نمايد و بايد حقيقت را با صداقت به همسر آينده خود بگويد و با پزشك خود مشاوره اي را انجام دهد.

بارداري فرد مصروع
بهترين روش در بارداري اين است كه قبل از بارداري برنامه ريزي صحيحي در اين مورد وجود داشته باشد و فرد مصروع اين مسئله را با پزشك خود و پزشك زنان در ميان گذارد تا داروي مناسبي براي وي تجويز گردد و در طول دوران بارداري تحت نظر باشد تا اگر احساس شد مشكلي براي بيمار و جنين به وجود مي آيد با بررسي هاي انجام گرفته بتوان برخورد مناسبي با اين مسئله داشت.

داروها نيز در حين بارداري ادامه پيدا مي كند و نحوه زايمان هم بنا به تصميم پزشك است. بعد از زايمان نيز مادر مي تواند به فرزند خود شير دهد زيرا مصرف داروها تأثير منفي در فرزند وي ندارد، بلكه توجه به اين مسئله ضروري است كه اگر خانم باردار در دوران بارداري بدون مشاوره پزشك، خودسرانه داروي خود را قطع نمايد و دچار حمله تشنج گردد، اين امر مي تواند براي وي خطرناك باشد.

ازدواج مصروعين از ديدگاه روان پزشكي
روان پزشك نقش كليدي را در مورد مشكلات و بيماري هايي كه در كنار صرع وجود دارد، ايفا مي كند و مي تواند در مورد مداخلات دارويي ( تداخل عمل و اثر داروها با يكديگر ) جهت درمان بيماري هاي همراه با صرع ، راهنمايي و مشاوره به بيمار، همسر و خانواده او ارائه دهد.

يكي از مشكلات عمده، نگرش ها، دانش ها و باورهاي غلط فرد يا خانواده يا خانواده همسر او در مورد بيماري است. حتي علاوه بر آنها، اين باورهاي غلط در خود پزشكان نيز در مورد ازدواج يك فرد مصروع مي تواند وجود داشته باشد.

مسئله ديگر اين است كه بعضي از افراد ازدواج را نجات دهنده، شفا و راه حل قطعي مشكلات خود مي دانند و فكر مي كنند هر مشكل رواني- جسمي كه وجود داشته باشد، ناشي از فشارها و مشكلات جنسي است و به دنبال آن حكم ازدواج را صادر مي كنند.

در زمان مشاوره روان پزشكي ، پزشك ابتدا به نگرش هاي فرد توجه مي نمايد. به اين كه آيا اين نگرش ها به ازدواج فرد صدمه مي زند؟ در غير اين صورت فرد را مجاز به ازدواج مي داند. دومين مسئله اي كه پزشك مد نظر قرار مي دهد، اين است كه آيا بيماري هاي همراه در يكي از طرفين وجود دارد يا خير؟ نكته ديگري كه در ازدواج بايد به آن توجه نمود كفايت رواني – عاطفي بيمار است و اين كه آيا فرد مصروعي كه حملات وي كنترل شده و مانعي براي ازدواج ندارد، كفايت همسري، پدر يا مادر بودن، بارداري و … را دارد يا خير؟!

نكته بسيار كليدي و مهم در مشاوره قبل و بعد از ازدواج ، آموزش هاي جنسي است كه متأسفانه در كشور در مورد آن سكوت مي شود و حتي پدر و مادرها نيز نوعي خود سانسوري را در اين مورد پيش مي گيرند. لذا بهترين زمان اطلاعات گرفتن از بيماران، راجع به مسائل جنسي، زمان شروع بحث خواستگاري و ازدواج است كه بسياري از مراجعين در مورد اين موضوع يا اطلاعات ندارند يا اطلاعات غلطي دارند.

بنابراين كار كردن روي آموزش هاي جنسي، شناخت فرد روي فيزيولوژي خود، اطلاعات هورموني، اطلاعات آناتوميك، اطلاعات روان شناختي، دوران بارداري ، شناخت داروها، اثرات آن بر روي بارداري و جنين و… موضوعاتي هستند كه در قالب آنها مي توان اطلاعات مربوط به مسايل زناشويي، آموزش هاي جنسي و به ويژه جلوگيري از بارداري را به مراجعين ارائه كرد، چرا كه در ماه ها و سال هاي اوليه اين افراد بايد از بچه دار شدن جلوگيري نمايند و چگونگي تأثير اين داروها بعد از ازدواج نيز بررسي گردد.

 منبع : فردا نيوز 


امتیاز :

بازدید :

برچسب ها : ،

ادامه مطلب

تاريخ : ۱ شهريور ۱۳۹۸ | ۱۰:۵۵:۴۱ | نویسنده : admin |




سئو کار حرفه ای / خرید پیج اینستاگرام / باربری / دانلود نرم افزار اندروید  / شرکت خدمات نظافتی در مشهد / شرکت نظافت منزل و راه پله در مشهد / شرکت نظافت راه پله در مشهد / شرکت نظافت منزل در مشهد  /سایت ایرونی  / بازی اندروید  /  خدمات گرافیک آریا گستر  / فروش پیج آماده آریا گستر / نیازمندی های نظافتی / وکیل در مشهد / ارز دیجیتال / نیازمندی های قالیشویی / مبل شویی / املاک شمال  / آرد واحد تهران / فیزیوتراپی سیناطب / sell Instagram account safely / نیازمندی های گردشگری / نیازمندی های سالن زیبایی